LYOFOOD - expediční jídlo jako od maminky
LYOFOOD - dehydrované strava, ideální na expedice, výlety, výpravy do neznáma, ale i na rybaření, yachting, seakajaky, prostě všude, kde hmotnost hraje roli. Co ale výrobky rodinné firmy dělá unikátními a čím přesahují svou konkutrenci?
LYOFOOD - dehydrované strava, ideální na expedice, výlety, výpravy do neznáma, ale i na rybaření, yachting, seakajaky, prostě všude, kde hmotnost hraje roli. Co ale výrobky rodinné firmy dělá unikátními a čím přesahují svou konkutrenci?
100% přírodní přísady
Většina ovoce, zeleniny, ale i bylinek jsou vypěstovány na vlastních polích rodinné farmy. Své dodavatele známe osobně a všechny suroviny splňují nejvyšší standardy kvality.
Pro naše jídla používáme pouze 100% přírodní a čerstvé přísady. Nepoužíváme žádné konzervační látky, nebo umělé přísady do potravin. Z tohoto pravidla nehodláme ustoupit.
Skutečná chuť domácích produktů
Věnujeme vysokou pozornost nejen procesu sušení vymrazováním, ale také způsobu přípravy jídel. Vždy si vybíráme vysoce kvalitní přísady. Každé jídlo se vaří - stejně jako normální jídlo - před tím, než je lyofilizováno. Výsledkem je skutečná chuť domácího jídla.
Když se zamyslíme co dělá jídlo jídlem, první co nás napadne je samozřejmě chuť. Proto i pro nás je výborná chuť jedním z hlavních kritérií. Proto si výrobu nijak neusnadňujeme, ikdyž to přináší vyšší technologické nároky. Často používané zjednodušení výrobního procesu spočává v odděleném zpracování surovin. Tzn. že části jídla se vaří zvlášť, separátně se vymrazováním usuší a až v této fázi smíchají v požadovaném poměru. Výroba je jednodužší, výsledný produkt může mít nižší cenu, ale je to na úkor chuti. Proto my vymrazujeme až hotové, finální jídlo. Tedy v takovém stavu, kdy by jej šlo servírovat na talíř. Každopádně rozdíl v takto vyrobených jídlech si můžete vyzkoušet sami a ochutnat jídla různých výrobců - jistě nám dáte za pravdu, že na této části výrobního procesu se nevyplatí šetřit.
Vysoké hygienické a bezpečnostní standardy
Aby bylo zajištěno, že naše pokrmy jsou v každém aspektu bezpečné, jsou dvakrát zkontrolovány v interní laboratoři. Jednou - po vaření a po druhé - po procesu sušení vymražením.
Výhody vymrazování - lyofilizace
Vysoká nutriční hodnota - Mražením sušené potraviny mají velmi vysoký obsah kalorií. Navíc udržují všechny přírodní vitamíny a minerály. Naše jídla vám usnadní dlouhotrvající fyzický špičkový výkon.
Nízká hmotnost - Během lyofilizačního procesu se odstraňuje 98% obsahu vlhkosti, což vede k výrazné snížení hmotnosti. Naše jídlo je lehké a kompaktně zabalené.
Dlouhá životnost - Naše jídla mohou být uložena po mnoho let. Vzhledem k tomu, že se během procesu vymrazování odstraní obsah vody, jsou inhibovány účinky mikroorganismů a enzymů. Každé pouzdro je hermeticky utěsněné a obsahuje absorbér kyslíku.
Jak samotný lyofilizace probíhá?
V prvním kroku sušení vymrazováním je produkt zmrazen. Potom se sníží okolní tlak až na úroveň blízkou vakuu. Obsah zmrazené vody se sublimuje přímo z pevné fáze do plynné fáze. Celý proces trvá 16 až 24 hodin v závislosti na velikosti mražených potravin. Dehydratací jídlo ztrácí více než 90% své původní hmotnosti. Obsah vlhkosti se sníží na 2%, což zabraňuje působení mikroorganismů a enzymů.
V hermeticky uzavřených obalech může být výrobek skladován při pokojové teplotě bez chlazení po mnoho let.
Historie lyofilizace
Mrazem sušené potraviny byly poprvé použity v čtyřicátých a padesátých letech dvacátého století, kdy sílila hrozba studené války. Informace o jaderné hrozbě SSSR a strachu z jaderných zbraní vedly k potřebě vybudovat zázemí pro civilní obyvatelstvo a vytvářet možnost přežití po delší dobu.
Na popud americké vlády byly poprvé provedeny pokusy o výrobu potravin, které mohou být použity v extrémních podmínkách jako účinnou náhradu tradiční kuchyně. Jedinou metodou používanou až do 50. let byla zmrazování potravin. Lyofilizační proces byl již dříve známý, nicméně byl úspěšně používán pouze při výrobě léků a vakcín. Další důležitou událostí, která by mohla být spojena s uvedením lyofilizace jako způsobu konzervace potravin, je dobytí vesmíru. Pro potřebu kosmických letů byly mražené potraviny nepostradatelným prvkem stravy astronautů. Následně, kdy se lyofilizované potřaviny osvědčily v extrémních podmínkách kosmu, byly také lyofilizované potraviny používány pro potřeby zvláštních jednotek.
![]() | Do zimní (ne)pohody hlavně s dobrým jídlem Lyofood |
![]() | Počítate pri balení jedla každý gram? Potom určite vyskúšajte LYOFOOD |
Tyto příklady ukazují, jak jedinečné lyofilizované potraviny jsou a jak jsou v extrémních podmínkách prostě nenahraditelné. Lyofilizované potraviny úspěšně čelí všem výzvám a lyofilizace přinesla revoluci v potravinářském průmyslu. Vysoušení lyofilizací našlo své místo v potravinářském průmyslu a má stabilní místo ve vysoké kvalitě pokrmů.
Dále bylo jen otázka času, kde se tato technologie přenese do běžného života. Vývoj ani v této obasti není samozřejmě ukonce a dál se pracuje na řadě vylepšení, úprav a nových technologických vychytávkách. Každopádně "kosmická strava" je nyní připravena i pro nás a i my si na ní můžeme pochutnat ;-)
Ocenění firmy LYOFOOD
Za nedlouhou dobu působení, získala firma LYOFOOD řadu ocení:
- Outdoor Gold Industry Award 2013 - oceněn mimořádně inovativní design a vyjímečná kvalita výrobku
- ISPO Bran New 2014 - ocenění za inovativní produkt
- Editor's Choice Summer 2015 - ocenění německého outdoorového časopisu. Ocenění se udělije 1x za rok
- Vítěz Outdoor Industry Award 2015 - jedna z nejprestižnějších cen v oboru
- Ocenění časopisu Forber Laury Godek-Miasik, spoluzakladelky firmy podnikatelkou roku do 30 let
Největším oceněním jsou však spokojení jedlíci!
Nabídka jídel LYOFOOD