❗Produkty s dostupností z Centrálního skladu u značek Ortovox, Mountain Equipment, CT a Black Crows budou zpracovány a expedovány od 3.4. kvůli probíhající inventuře.❗
×
 x 

košík je prázdný

Kontaktujte nás
info@vodahory.cz

 

Ahoj parto

Holky, tato část je pro vás.

Chlapi, toto přeskočte, pro vás je relevantní informace níže. Viz sekce „Pro chlapy“


Pro holky: 

Co na sebe? K tomu se dostaneme později. Nejdříve si popišme jak to na jachtě chodí. 

 

Po cestě do přístavu, kterému všichni říkají „marína“, je dobré přinutit řidiče, aby Vám zastavil u cesty ve stánku, kde nějaký domorodec prodává olivový olej. Vozit si na výlet do středozemí olej je jako nosit dříví do lesa. Cena za litr oleje bude něco kolem 10-15EUR, ale budete mít jistotu, že to je fakt olej domácí, ideálně nefiltrovaný. Tímto nákupem pro vás začíná dovolená. Chlapům začal již nákupem dálničních známek.Po příjezdu do Mariny přinuťte řidiče vjet autem rovnou do maríny. Většinou je tam hodina parkování zdarma a můžete tam v klidu vyložit své věci a nenosit je do lodi kilometr daleko. 

 

Kuchyň:

Na lodi bude kuchyňka, která má plynový vařič se dvěma hořákama a v podstatě plné vybavení. Hrnce, pokličky, talíře, hrnky, sklenice, struhadlo, nože, prkénko, no zkrátka všechno. Pro jistotu si vezměte utěrky, i když ty tam také bývají. Rozhodně vezměte jar, houbičku nebo hadru na nádobí a plastový lavor na přenášení nádobí z kuchyně na záď lodi, kde se bude nádobí umývat pohodlněji než v malém dřezu v lodní kuchyni. Stačí jeden lavor na celou loď. Dále přiberte sůl a další koření. Možná je dobré vzít vlastní pánev, pokud máte nějakou kvalitní. Ty erární mají horší povrch a špatně se z toho drhnou vajíčka. Pod vařičem bývá plynová trouba s pečícím plechem. Dá se tam něco celkem komfortně upéct. Ale je to většinou plynová trouba, tak pozor na pečící papír. Já ho nedoporučuji. Loď hoří velmi rychle. Asi tak 3min.Kuchyň má také svou ledničku. Na jachtách pro 8 a více lidí už je lednička poměrně velká, ale není to zárukou a navíc je na lodi zase více lidí. Proto sebou z domu berte potraviny jen trvanlivé a ty netrvanlivé, co potřebují ledničku, kupte až na místě, ve městě odkud vyplouváte. Oficiální přebírání lodi je většinou až odpoledne, cca kolem 16:00 nebo 17:00. Loď vám dají nejspíše dříve, ale i tak budete mít hodně času na to, abyste nejdříve v marině koukli na ledničku (její objem), případně další vybavení kuchyně a lodi a teprve pak vyrazili z mariny do obchodu a koupili podle toho zásoby do ledničky. Pokud má lednička mrazák, tak často blbě mrazí, takže nebrat nic mraženého. Tím se nechci dotknout nějakých moderních modelů, které mají nové luxusní ledničky. Cestou, během plavby, pak bude jídlo docházet, ale není problém se domluvit s kapitánem, že je potřeba přistavit u nějakého města a skočit do obchodu. Některé mariny mají obchůdek s potravinami přímo u vody, jinde musíte vyrazit kousek do města. Vzhledem k velikosti měst je to procházka na 10min max.

vodahory clanek poprve na jachte kuchynMalá kuchyň

vodahory clanek poprve na jachte kuchyn velkaVelká kuchyň

 

Toaleta:

Další důležitou částí lodi je toaleta. Je trošku jiná než ta co máte doma, ale má to prkénko, nebojte. Toaleta je místo, kde je záchod i sprcha dohromady. Sprchujete se v místnosti o rozměru zpravidla 1m x 1m a voda padá na podlahu koupelny a mizí tam někde v podlaze. Je to hned vedle záchodu, takže na menších jachtách je lepší se nesprchovat jednou nohou v záchodě (protože víc místa tam není), ale je lepší zajít na záď lodi, kde mají jachty vyvedenou hadici se sladkou vodou a tam se osprchujete na čerstvém vzduchu. Chlapi vám řeknou, jestli je ještě dost vody v nádržích. Ta loď má velké nádrže, ale nejsou bezedné. Tak zkuste šetřit.Záchod:Záchod funguje trošku jinak než jsme zvyklí. Vedle záchodu to má takovou pumpičku s přepínačem. V jedné poloze pumpujete a obsah záchodu se vyčerpává ven a v druhé poloze vypínače zase načerpáváte čistou vodu do záchodu. Voda je mořská, takže neubývá voda sladká z nádrže. Je třeba vždy nejdříve vypumpovat co jde, pak přepnout přepínač a načepovat novou vodu. Tu pak zase vypumpovat, pak načepovat a takto dokola tak dlouho, až je mísa prázdná. Případné zbytky dočistit přítomnou štětkou. S dětma na lodi je asi lepší to po nich kontrolovat a zabránit tak výkřiku „kdo nechal posraný záchod?!“. Ze záchodu jdou „obsahy“ hned vedle lodi. Pokud jde člověk na malou, tak to není problém, ale jak jde na velkou tak už je to dilema….jestli vám venku u lodi náhodou zrovna neplavou děti. Podle mě je nejlepší si vyrazit na břeh (pokud to jde). Jinak je v koupelně pár skřínek na toaletní pomůcky, umyvadlo, zrcadlo a to je asi všechno. Taky stojí za to si vzít sebou kolíčky na prádlo. Není záruka, že budou na lodi. Jo a ještě toaleťák je třeba vzít vlastní a šampon a ručníky a do kuchyně i toalety pytle na odpadky. Možná jsem zapomněl dodat, že jsem se zatím setkal jen s palubními toaletami, kde se papír nehází do mísy, ale do koše vedle záchodu.

vodahory clanek poprve na jachte toaleta 

 

Chození na břeh:

Každá jachta veze sebou menší nafukovací loďku, které všichni říkají „dingy“ nebo „dingyna“. Když si připlatíte, budete mít i benzinový lodní motor a bude to takový srandovní motorový člun. Jinak jsou k tomu malá vesla a potom je to taková pramice. Můžete někoho požádat aby vás vzal na břeh a pak vás vyzvednul, a nebo si tam sama doveslovat. Je ale šance, že zrovna budou chlapi někde jezdit na dingyně, tak si hodíte toaletní potřeby do lodního vaku, k tomu připnete „crocsy“ nebo žabky a na břeh si v klidu doplavete. Z toho vyplývá, že je dobré si vzít lodní vak přiměřené velikosti. Bude se na tyto akce hodit. 

 vodahory clanek poprve na jachte venkovni dingyvodahory clanek poprve na jachte venkovni drybag

Oblečení:

No a pomalu se dostáváme k tomu, co si vzít na sebe. Na lodi není moc místa. Pro dobré soužití s ostatními je lepší, když každá věc má své místo a je dobré udržovat vojenský pořádek. Aspoň tak na ničem neuklouznete a bude mít místo kam položit třeba talíř nebo prkénko, pokud zrovna vaříte, nebo kávu pokud zrovna chillujete. Já doporučuji vzít sebou jen pár triček, stejně budete stále v plavkách, prakticky celý den. Trička si když tak přečváchnete v ruce během týdne. K tomu nějaké teplejší kalhoty nebo legíny na večerní posezení, případně kdyby bylo pod mrakem.  Mikinu nebo třeba lehkou péřovku taky na večer nebo kdyby foukal přes den silnější vítr. No a nakonec něco proti dešti. Tady není třeba kupovat jachtařský oblek za 30.000,- CZK. Bude stačit nějaká goretexová bunda na hory a k tomu ideálně ještě goretexové kalhoty. Bude to membrána, která na denní déšť a vítr bude stačit a při tom to využijete i na jiné činnosti během roku. Děcka během deště zavřete do lodi, takže ty nepotřebují nic výjimečného. Asi stejně jako kdybyste šli na výlet do lesa a začalo pršet.Co se obutí týče, tak jsou ideální buď crocsy, nebo plážové žabky. Tenisky si klidně také vemte, ale na 99% se jich za celý týden ani nedotknete. Crocsy ani žabky by neměly nechávat na bílé lodi tmavé šmouhy. Nebo aspoň jsem takové ještě neviděl. Zatímco spousta tenisek s černou podrážkou tam ty šmouhy nechá. 
No a co dětem? Stačí trička proti slunci, nějaké spoďáry a jinak stejně budou, jako vy, pořád v plavkách. Takže balit raději méně a když tak to přečváchnout. Stejně byste to neměli kam dát. Na lodi není příliš mnoho úložných prostor. Dále se bude hodit repelent a když tak něco na štípance. Krém na opalování a kšiltovku. Je to lepší než klobouk, ten by vám dřív uletěl ve větru.

 

No a to je asi z těch praktických informací všechno. Možná jen, kdyby vám říkali, že se jachta nedá otočit, převrátit atd… tak se sice dá naklonit na bok, ale skutečně se nedá převrátit. V tomto můžete kapitánovi věřit. A pak už si jen užívat výlet, slunce, koupání, dobré jídlo a pití.

Instrukce pro chlapy: 

 

Pokud jedete poprvé na jachtu tak je dobré vědět že:

1) Asi si nemusíme moc vysvětlovat co je to “marína“

2) Nezapomeňte po cestě platit dálnice.

3) Zastavte vaší paní ještě před příjezdem do města někde u cesty. Ona asi bude chtít koupit olej, to se bude hodit.

4) V marině se dá zaparkovat často na hodinku zdarma. Tam vyložte ty nejtěžší věci na loď.

5) V jachtě bývá uprostřed stůl, jehož deska se dá odklopit a v něm jsou přihrádky na láhve. Případně najdete přihrádky na láhve ukryté v lodi někde jinde. Spočítejte přihrádky ať víte kolik lahví se tam vejde. Zbytek lahví musíte ukrýt do jiného bezpečí.

6) Vezměte drahou polovičku do města doplnit zásoby do lednice. Přitom dokupte pití podle počtu přihrádek (pokud si ho už nevezete sebou z domu).

7) Zeptejte se kapitána ještě před jízdou kam se bude dávat auto. Někdy se parkuje přímo v marině, jindy ho zaparkujete někam dál do města. To je dobré vědět předem. Cena za týden parkování se může hýbat mezi nulou a 100EUR.

8) Na lodi je malý člun, říká se mu „Dingy“ a někdy je k tomu benzinový motor, takže se z toho dá vyrobit super cool motorový člun. Když večer jachta zakotví, tak se s tím dá řádit na moři, jezdit na břeh, do hospody, do obchodu atd… Můžete vzít drahé polovičky na břeh a pak vyrazit na průzkum pobřeží.

9) Lednice má omezenou kapacitu, musíte se trochu prosadit, aby tam nebylo jen jídlo, které vaše polovičky nakoupí, ale také vychlazené pití.

10) Když dobře fouká, tak se dá loď dobře naklonit a rozjet. S náklonem je to pro začátečníky super adrenalin. Holkám řekněte, že se to nedá převrátit. Měly by vám věřit.

11) V přístrojové desce lodi je 12V auto-zásuvka. Tam se dají nabíjet telefony, ale vemte si svoji redukci z auta. Pokud potřebujete 220V, pak si musíte vzít sebou invertor, ideálně tak kolem 800-1000W, vybavený opět autozaástrčkou. Nabíjení notebooků se nezdá, ale něco si to cucne.

12) Sebou zabalit: ploutve, brýle na potápění, šnorchl, plavky, ručník, tři trička budou stačit, stejně budete pořád v plavkách a věci není pořádně kam dát. Nějaké spoďáry a ponožky, stejně budete pořád bosky a v plavkách, na nohy crocsy, v těch se dá jet už z domu. Tenisky jsou zbytečné (hlavně v Chorvatsku v létě). Pozor, obuv by neměla dělat šmouhy na lodi. K tomu opalovací krém a EURa v hotovosti na placení případného stání na bójce, či pivo v hospodě na konci světa. Ale poslední dobou mám pocit, že platební terminál už mají úplně všude. I v hospodách na konci světa.

13) Kdyby bylo fakt škaredě tak berte goretexovou bundu i kalhoty. Na nohách vám i ve špatném počasí poslouží crocsy. Předpokládám, že nepojedete na severní pól, ale do středozemí. Nemusíte si kupovat speciální oblečení na jachtu. To je na takovouto dovolenou zbytečné.

14) Vezměte si rukavice na ferraty (ty jsou nejlepší), nebo v nejhorším na kolo. Při práci s lany na plachtách se budou velmi hodit. Spálená ruka od proklouznutého lana není nic moc.

15) Na záchod budete chodit na záď a na velkou buď na záchod, nebo na břeh. Jak funguje záchod pochopíte z obrázku vedle záchodu. Jestli se může do záchodu dávat papír je patrné z nápisů okolo záchodu. Jo a pozor! Na lodi všechno jenom v sedě!!! Záchod je menší než obvykle, loď se houpá….no nemáte šanci to dobře trefit. A pokuta za občůraný záchod je klidně 150EUR i více.

16) Nepočítat s grilováním ani žádným otevřeným ohněm, kromě plynového vařiče na lodi. Podobně opatrně s kuřákama. Loď hoří strašně rychle. Koukněte před odjezdem kde jsou hasičáky. Až je budete potřebovat, tak budete mít jen pár sekund na to, abyste je našli.

17) Ostatní instrukce k ovládání lodi vám řekne kapitán. Dopředu se můžete ptát na typ lodi a pak na googlu najít její layout, výtlak, výkon motoru a jiné zajímavosti. 

18) Jachty mívají zabudované repráky a na pouštění hudby na lodi (jsou i na palubě). Bude tam velmi pravděpodobně zabudované autorádio. Není předem jasné jestli bude mít Bluetooth a tak pokud moc chcete, vemte si USB flashdisk s mp3kama. A nebo si zkrátka vemte jiné hudební repro zařízení. Ideálně takové, které lze nabíjet jako telefon. 

19) Jestli máte doma dobrý dalekohled, tak si ho vemte. Bude se hodit. Pokud máte horší, nebo průměrný dalekohled, tak jej nemusíte brát. Dalekohled bývá součást vybavení lodi. Ale bývá to spíše průměrný dalekohled.

20) Pirátskou vlajku nechte raději doma. Pravidla říkají, že na záď lodi ji vyvěsit nesmíte. Můžete ji dát jen na bok lodi. Ale tam byste neměli mít vlajku větší, než je vlajka státu, kterou budete mít na zádi. No a tam bývá vlajka menší než formát A5. V tom případě  je jakákoliv jiná vlajka zbytečná. 

21) No a na závěr: pokud se chcete něco přiučit z kapitánské praxe, pak si vetme sebou pauzový papír (případně bílý papír na pečení – ten je také průhledný), obyčejnou tužku, kompas nebo buzolu. Pravítka s úhloměry budou asi na lodi jako součást vybavení, ale klidně vemte jedno nebo dvě sebou. Aplikaci Navionics si nainstalujte až na lodi. Budete mít 14 denní bezplatný trial.


A to je asi tak všechno. Zbytek už je jen koupání, opalování atd…


 Tak nazdar za měsíc v marině! 


Váš kapitán.

vodahory clanek poprve na jachte obyvakvodahory clanek poprve na jachte venkovni posezeni

Kontaktní informace

Adresa prodejny:
Osadní 1363/16, Praha 7, 17000

Otevírací doba PRODEJNY:
Pondělí - Pátek

12:00 - 19:00

Telefon/Whatsapp pro stav objednávek/info:
Pondělí - Pátek
9:00 - 17:00
+420 737 794 455

 

 Mail:
info@vodahory.cz

IČO: 11835061
DIČ: CZ11835061

O nás

U nás začínají všechny výlety, výpravy, expedice, ale i plány a sny.

Rádi vám poradíme s výběrem vhodného materiálu a vybavení, který vám pomůže uskutečnit vaše plány.

×
Nabídka E-shopu
Cookies

Abychom Vám mohli zajistit nejlepší možný zážitek z prohlížení tohoto webu, rádi bychom Vás požádali o souhlas s využitím jednotlivých dat pro nás i naše partnery. K Vašim datům se budeme chovat zodpovědně. Kliknutím na tlačítko SOUHLASÍM můžete souhlas udělit.

Nesouhlasím

Nastavení

Níže můžete zvolit, jaké typy cookies můžeme zpracovávat.

Technické cookies

Technické cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování tohoto webu a nelze je tedy vypnout.
Zobrazit více informacíBez tohoto typu cookies by web nebylo možné správně využívat. Jedná se zejména o pomocné hodnoty znázorňující Vaše volby, nastavení a zobrazení jednotlivých prvků.
Skrýt více informací

Analytické cookies

Analytické cookies nám pomáhají se neustále zlepšovat.
Zobrazit více informacíTento typ cookies slouží např. k analýze návštěv, výkonu webu nebo reklamních kampaní. Získaná data nejsme schopni spojit s konkrétním uživatelem a jsou tedy zpracovávány hromadně na úrovni obecné statistiky.
Skrýt více informací

Marketingové cookies

Marketingové cookies používáme my a naši partneři, abychom Vám mohli nabídnout relevantní obsah.
Zobrazit více informacíPomocí marketingových cookies Vám můžeme zajistit relevantní nabídku. V případě, že tento typ cookies nepovolíte, nezajistíte tak, že se Vám již reklamní sdělení nebudou nabízet, ale nebudou pro Vás nejspíše zajímavá.
Skrýt více informací