❗Produkty s dostupností z Centrálního skladu u značek Ortovox, Mountain Equipment, CT a Black Crows budou zpracovány a expedovány od 3.4. kvůli probíhající inventuře.❗
×
 x 

košík je prázdný

Kontaktujte nás
info@vodahory.cz

Vyznat se ve všech spacácích světa je složité. Vyznat se ve spacácích prodejce vám mnoho neulehčí, protože ji je stále přibližně 652 214. A vyznat se ve spacácích jedné značky už jde s velkým úsilím a spoustou čtení. V tomto článku se dozvíte, jak a podle čeho jsou rozděleny péřové spacáky Mountain equipment. Ušetří vám to čas s pročítáním miliónu údajů. Pokud vás některá řada zaujme, můžete si přečíst detailní informace v popisku produktu.

 

Mountain equipment je anglická značka, která vyrobila svůj první expediční spacák v roce 1962, a to mezi prvními na světě. Od této doby se zaměřují na expediční a horolezecké vybavení – a to ať už spacáky, batohy, oblečení nebo rukavice. V čem je Mountain equipment skutečně expert, jsou péřové produkty, expediční vybavení a horolezecké oblečení. V peří se považují za špičku a odůvodněně.

Jelikož si jsou jistí svými péřovými spacáky, nabízejí na spacáky 10letou záruku na teplotní limity spacáku. Pokud vám bude po 8 letech zima ve spacáku, pošlete ho do Mountain equipmentu (nebo k nám) a spacák se přeměří v laboratoři. Pokud nesplňuje dané limity, bude vám spacák vyměněn za nový. A to je zajímavá záruka oproti běžné, dvouleté záruce. Když to přepočtete, tak spacáky Mountain equipment vyjdou levněji (koupit spacák za 7.000 na 10 let, nebo koupit spacák za 3.500 na 2 roky)

Pro Mountain equipment pracuje Matt Fuler. Je to jeden ze dvou lidí na světě, který má doktorát z peří. A je jediný, který pracuje v outdoorovém průmyslu. Matt rozkrájel pírko na mikroplátky a detailně každý prostudoval v laboratoři. Díky tomu je schopný určit efektivitu množství peří, které má být ve které komoře. Neurčil jen množství peří v komoře, ale i typ komory a její velikost. Matt takto vyvíjí spacáky pro danou aktivitu. Všimněte si zajímavosti - Jeho práce nebyla zbytečná a spacáky jsou díky tomu i levnější, lehčí, sbalitelnější a teplejší. (což oceníte dvojnásob)!

Všechny spacáky se nejprve navrhnou, pak otestují v laboratoři, následně v mrazáku a na závěr jdou do terénu. Tam je čeká nejtěžší zkouška. Spacáky testují přímo horolezci v náročných podmínkách. Tito horolezci pak dávají zpětnou vazbu Mountain equipmentu, který následně spacáky vyšperkuje. Tento typ vývoje probíhá napříč všemi produkty – oblečení, karimatky, batohy, rukavice...

Jelikož si jsou jisti i svými teplotními limity, nabízí Mountain equipment hodnotu Good night sleep guaranteed. Tato hodnota udává teplotní rozmezí, ve kterém se pohodlně vyspíte. Tato teplota nevznikla normy, ale z praktického používání spacáků v terénu, kde je vítr, vlhko a chlad. Druhá věc je, že pokud během prvních 30 dní zjistíte, že vám ve spacáku je zima, stačí přijít k nám a my vám vyměníme spacák za teplejší (stačí jen doplatit rozdíl) - pokud byl koupený u nás. Takže můžete vyměnit do 30 dní i použitý spacák bez obav, že vám v něm bude zima. Zajímá vás, jak se měří norma pro určení teploty Komfort, limit a extrém? Přečte si tento článek.

Přečtěte si související článek z našeho blogu

Při výběru vhodného spacího pytle hrají velkou roli teplotní meze. Jak se v nich ale vyznat? Co znamenají? Jak se stanovují?

 

Spacák je vždy vyvinut na konkrétní aktivitu. Každá řada má jiné specifikace a jiné nároky. Jedny spacáky jsou lehké, jiné odolné a další zase nepromokavé. Každá řada je něčím specifická a určena k něčemu jinému. Konkrétní modely se následně liší v teplotách podle množství náplně. Aby spacák splňoval požadavky dané aktivity, musí mít správné komory, typ peří, množství peří, švy, dno spacáku, kapuci, povrchový i vnitřní materiál, légu podél zipu nebo i detail, jako je šňůra v kapuci. Tyto detaily jsme popsali již ve článku Důležité části spacáku.

Přečtěte si související článek z našeho blogu

Výběr spacáku je nesnadný. Rozhodnout se mezi dutým vláknem a peřím. Zvolit mezi jednotlivými značkami. Vybrat správný povrchový materiál. Zvážit vodní sloupec a odolnost. Váhat mezi cenou a sbalitelností. Moc parametrů a mnohdy jsou to jen čísla a písmena. Na co si teda dát skutečný pozor při výběru spacáku?

 

Mountai Equipment má na všech péřových výrobcích unikátní kód, na základě kterého si můžete dohledat jaké peří bylo použito ve vašem spacáku, bundě... Celý systém je nazván: DOWN CODEX. Pod kódem naleznete informaci o tom, jaké peří bylo použito, s jakou konkrétní plnivostí, poměr peří, z jaké farmy a jakého ptáka a tak dále. Zajímavé údaje. Ale podstatné je, že informace o plnivosti je minimální, kterou musí spacák splňovat. Pokud se chcete podívat, co vše je k dohledání, tak vám dám k dispozici kód ze svého spacáku 131093010073 . K dispozici jsou i protokoly z měření nezávislou zkušebnou. Další info o Down Codexu zde .

Kromě toho je potřeba vzít v úvahu i svou velikost. Výška i šířka postavy udělá mnoho. Volte spacák, který nebude zbytečně dlouhý. Pokud zvolíte velký spacák, tak vám pod nohami zbyde spousta prostoru, který nevyhřejete a zbytečně velkým povrchem bude unikat teplo. To způsobuje chlad nejen nohou. Tato chyba se dělá často u dětí. Rodiče dětem kupují dospělácké spacáky s tím, že „do toho dorostou“.
Naopak pokud zvolíte úzký a krátký spacák, nebudete mít kolem sebe funkční izolaci. Izolaci si stlačíte. Volte i mezi pánským a dámským střihem, protože všichni máme jiný metabolizmus a stavbu těla. Dámské spacáky Mountain Equipment mají navíc z vnitřní strany strečové nitě pro zvýšení přilnavosti spacáku k tělu. Tím omezíme mrtvý prostoru ve spacáku - ten se pak snadněji vyhřeje.

Spacák není vše. Důležitá je i karimatka. Pokud budete mít sebelepší spacák, ale špatnou karimatku, zima vám bude, protože na vás bude táhnout od země. Buďte tedy opatrní při výběru karimatky. Chyba nemusí být ve spacáku, ale mnohdy jen v karimatce.

 

Přečtěte si související článek z našeho blogu

Stejně jako u spacích pytlů vznikla jednotná norma pro měření tepelných hodnot, tak i u karimatek vznikla norma pro měření tepelného odporu karimatek. Norma stanovuje zejména postup měření, tak aby naměřené hodnoty mohly být snadno porovnatelné napříč značkami.

 

 

Přehled jednotlivý řad spacáků Mountain Equipment.

Jak již bylo zmíněno, tak každý spacák byl vyvinut s jasným cílem.

Denier - DEN - nebo jen D - je jednotka pro délkovou hmotnost, která vyjadřuje hmotnost (v gramech) 9 000 metrů vlákna. Původně se jednotka používala pro určení jemnosti hedvábí. Dnes je takto označováno jakékoliv vlákno, nejen hedvábí, resp. je takto označena tkanina, která je z tohoto vlákna utkána.
1 denier označuje vlákno 9 km dlouhé, které váží 1 gram. Vlákno s označením 1D váží 0,11 miligramů na metr. Pro představu: lidský vlas má 20D a mikrovlákna se pohybují kolem 0,9D.

Plnivost - dalo by se říct "načechranost" peří. Jednotkou je cuin/oz - cubic inches - kubický palec / unce. Plnivost peří se měří ve válci s průměrem 284 mm. Dovnitř se vloží 1 unce prachového peří, tzn. 28,4 g. Peří se zatíží závažím o hmotnosti 92,25 g (EU norma).
Po jedné minutě se odečte hodnota objemu peří ve válci Postup měření

 

Classic - turistika, treky, tábory, chaty

40D robustní a větruodolný povrchový materiál Helium

90:10 Kachního peří

Minimální plnivost 700 cuin

Zkosené H komory

5 komor v kapuci

2 komory ve dnu spacáku

Modelové řady: Classic 300, 500, 750, 1000

me classic 750 skydiver obr 65
Řada spacáku Classic byla navržena na trekking, turistiku, tábory a na chaty. Proto jsou tyto spacáky tvořeny z robustního povrchové materiálu, který je odolný proti prodření a odolný proti roztržení.  Řada je dělána na celoroční použití. Proto má 3D kapuce 5 komor a lichoběžníkové dno se 2 komorami. Ve spacáku jsou použity zkosené H komory. Pokud hledáte odolný a sbalitelný turistický spacák, který cenově velmi příjemný, vyberte už jen velikost a konkrétní model podle teploty, do které chcete spacák vzít.

Helium - lehký, skladný

20D lehký a větruodolný povrchový materiál Helium

90:10 Kachního peří

Minimální plnivost 700 cuin

Zkosené H komory

5 komor v kapuci

4 komory ve dnu spacáku

Modelové řady: Helium 250, 400, 600, 800

me hellium 800 cosmos obr 65
Řada Helium je určena pro turisty, pro které je důležitá hmotnost a sbalitelnost. Pro ty, kteří jdou z chaty na chatu, dlouhé přechody nebo jen neradi nosí gramy navíc. Naleznete zde nejen 5 komor v 3D kapuci, ale dno spacáku má již 4 komory, což způsobuje menší migraci peří a lepší izolaci. Povrchový materiál je z lehkého a prodyšného materiálu, pro minimalizaci hmotnosti. Ve spacáku jsou použity zkosené H komory pro nižší hmotnost, vyšší izolační vlastnosti a dobrou cenu. Pokud hledáte lehký turistický spacák na přechody a dlouhé akce za přijatelnou cenu, je  tohle správná volba

Glacier - odolný drtič zimy

DRILIFT LOFT II - větruodolný, voděodpudivý a lehký
povrchový materiál s vodním sloupcem 1.500 mm

90:10 Kachního peří

Minimální plnivost 700 cuin

Lichoběžníkové komory

5 komor v kapuci

6 komory ve dnu spacáku

Modelové řady: Glacier 300, 450, 700, 1000, Expedition

me glacier 700 imperial red   obr 63
Univerzální a cenově dostupný spacák Mountain equipment. Celá řada má použit povrchový materiál Drilite Loft s vodním sloupcem 1.500 mm, takže je vhodný i na zimní bivakování. Zároveň je tento materiál větruodolný a prodyšný. Pro vyšší tepelný komfort byly použity lichoběžníkové komory. V kapuci naleznete 5 komor a u nohou dokonce 6 komor. Peří drží na svém místě. Díky tomu je to jeden z nejuniverzálnější spacáků, který lze použít celoročně. Pokud hledáte lehký, sbalitelný a odolný spacák na bivakování, zimní přechody nebo výstupy, tato řada je pro vás vhodná.

Extreme light - lehký, skladný, expedice, horolezení

10D lehký a větruodolný povrchový materiál Plasma

90:10 Ruského husího peří

Minimální plnivost 800 cuin

Zkosené H komory

Strečové nitě

7 komor v kapuci

4 komory ve dnu spacáku

Modelové řady: Fireflash, Firelite a Firefly

me firelite ombre blue   obr 62
Spacáky jsou tvořeny z extrémně lehkého a odolného povrchového materiálu Plasma. To bylo podpořeno i strečovými nitěmi z vnitřní strany. Spacák má pro zachování nízké hmotnosti zkosené H komory, které zajistí to, co potřebujete od tohoto spacáku – dobrou sbalitelnost, nízkou hmotnost, dostatečné teplo. 7komorová kapuce zajistí vysoký komfort podél hlavy a zároveň lichoběžníkové dno spacáku má 4 komory. Spacák vhodný na rychlé výstupy a přechody. Spacák pro ty, kteří řeší každý gram a chtějí skutečně teplý a lehký spacák. Je to velice teplý spacák.

Extreme alpine - horolezení alpským stylem

10D DRILITE LOFT XERO - větruodolný, voděodpudivý
a lehký povrchový materiál s vodním sloupcem 1.500 mm

90:10 Ruského husího peří

Minimální plnivost 800 cuin

Lichoběžníkové komory

Strečové nitě

7 komor v kapuci

6 komory ve dnu spacáku

Modelové řady: Fireflash, Kryos a Xeros

me xeros crimson angle obr 61 
Spacáky pro horolezce alpským stylem. Tedy vše si beru nahoru a pak dolů. Nezakládají si postupové tábory, jde se na jeden zátah. A to i několik dní. Tento spacák má lichoběžníkové komory se strečovými nitěmi. Takže minimalizuje prázdná místa podél těla. Spacák vás jednoduše obejme a zahřeje. Zde nalezneme dokonce nejlépe propracovaní lichoběžníkové dno s 6 komorami a 7komorovou 3D kapuci. Povrchový materiál Drilite Loft Xero s RiprStop úpravou, vodním sloupcem 1.500 mm a extrémní prodyšností pomůže při zimním bivakování – budete suší z venku i zevnitř. Skutečně lehký a sbalitelný spacák, který využijete při náročných zimních výstupech, kdy se každý gram počítá a spíte na vlastní pěst.

Extreme expedition - expedice, nejnáročnější podmínky

10D GORE THERMIUM - extrémně odolný, prodyšné,
větruodolný a nepromokavý povrchový materiál
s vodním sloupcem 10.000 mm

90:10 Ruského husího peří

Minimální plnivost 800 cuin

Nejteplejší V komory na hrudníku a u nohou

Extrémně teplé lichoběžníkové komory od kolen po pás

Strečové nitě

7 komor v kapuci

6 komory ve dnu spacáku

Modelová řada: Redline, Iceline a Snowline

me redline marmalade angle obr 60
Poslední řada je určena pro expedice a náročné horolezce, jak již napovídá sám název. Spacáky mají povrchový materiál Gore-Thermium s vodním sloupcem 10.000 mm. Spacák je jednoduše tvořen do hodně vlhkých podmínek a na expedici je zapotřebí vás udržet v suchu. Abyste byli v suchu z venku i zevnitř, je spacák extrémně prodyšný. Na spacáku jsou kombinované horizontální i vertikální komory pro maximalizaci izolačních vlastností. Jsou zde použity nejteplejší V komory a extrémně teplé lichoběžníkové komory. Nalezneme zde i 7komorovou kapuci a 6komorové dno spacáku. Spacák má expediční střih a máte v něm místo na boty. Spacák pro ty, kteří se chystají na náročné a dlouhé expedice.

 

Tohle jsou základní informace k jednotlivým řadám péřových spacáků Mountain equipmetn. Pokud vás zaujme něterá z řad, mrkněte se na detailní popisek u produktu, kde se dozvíte další informace. Snad to byla jedna z užitečnějších rad. Každopádně připomenu, abyste nepodcenili ani karimatku, stan nebo oblečení ve kterém spíte. To vše může posunout spacák dolů i nahoru.

Pokud jste dočetli až sem, dostáváte slevu na nákup péřového spacáku Mountain equipment na našem webu. A to 500 korun. Stačí v objednávce vložit slevový kód „precetljsemclanek“. Akce platí do 31.7.2019 a sleva se vztahuje pouze na nákup spacáku Mountain Equipment.

Pokud chcete víc info, nebojte se nás zeptat. Rádi vám poradíme.

Můžete nás také sledovat na sociálních sítích a dozvědět se o dalším článku mezi prvními.

 

Kontaktní informace

Adresa prodejny:
Osadní 1363/16, Praha 7, 17000

Otevírací doba PRODEJNY:
Pondělí - Pátek

12:00 - 19:00

Telefon/Whatsapp pro stav objednávek/info:
Pondělí - Pátek
9:00 - 17:00
+420 737 794 455

 

 Mail:
info@vodahory.cz

IČO: 11835061
DIČ: CZ11835061

O nás

U nás začínají všechny výlety, výpravy, expedice, ale i plány a sny.

Rádi vám poradíme s výběrem vhodného materiálu a vybavení, který vám pomůže uskutečnit vaše plány.

×
Nabídka E-shopu
Cookies

Abychom Vám mohli zajistit nejlepší možný zážitek z prohlížení tohoto webu, rádi bychom Vás požádali o souhlas s využitím jednotlivých dat pro nás i naše partnery. K Vašim datům se budeme chovat zodpovědně. Kliknutím na tlačítko SOUHLASÍM můžete souhlas udělit.

Nesouhlasím

Nastavení

Níže můžete zvolit, jaké typy cookies můžeme zpracovávat.

Technické cookies

Technické cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování tohoto webu a nelze je tedy vypnout.
Zobrazit více informacíBez tohoto typu cookies by web nebylo možné správně využívat. Jedná se zejména o pomocné hodnoty znázorňující Vaše volby, nastavení a zobrazení jednotlivých prvků.
Skrýt více informací

Analytické cookies

Analytické cookies nám pomáhají se neustále zlepšovat.
Zobrazit více informacíTento typ cookies slouží např. k analýze návštěv, výkonu webu nebo reklamních kampaní. Získaná data nejsme schopni spojit s konkrétním uživatelem a jsou tedy zpracovávány hromadně na úrovni obecné statistiky.
Skrýt více informací

Marketingové cookies

Marketingové cookies používáme my a naši partneři, abychom Vám mohli nabídnout relevantní obsah.
Zobrazit více informacíPomocí marketingových cookies Vám můžeme zajistit relevantní nabídku. V případě, že tento typ cookies nepovolíte, nezajistíte tak, že se Vám již reklamní sdělení nebudou nabízet, ale nebudou pro Vás nejspíše zajímavá.
Skrýt více informací