❗Produkty s dostupností z Centrálního skladu u značek Ortovox, Mountain Equipment, CT a Black Crows budou zpracovány a expedovány od 3.4. kvůli probíhající inventuře.❗
×
 x 

košík je prázdný

Kontaktujte nás
info@vodahory.cz

No jo, membrány. Člověk by řekl, že je prostě membrána a hotovo. Že je vlastně jedno, co je to za membránu, ale důležité je, aby to mělo vysoký vodní sloupec. Pak přijde kamarád a řekne, že to není jedno a potřebuje gore-tex, protože ten je nejlepší. A pak přicházejí souboj argumentů, jeden hájí nízkou cenu a že je to stejné a druhý značku a že je to nejlepší. Tak kde je pravda?

Dokonalá pravda není. Dokonce není ani nejlepší membrána na všechno. Jak tedy určit, co je dobré pro vás? Jaké jsou mýty a legendy?



 DSC3764  DSC3775  DSC3778  DSC3787  DSC3802  DSC3804

 

Typy membárny

Všeho všudy jsou dva typy membrán. Existuje porézní a neporézní membrána. Je to jako spalovací a zážehový motor. Funguje jinak, ale má stejnou funkci.

Rozdíl mezi porézní a neporézní membránou je zřejmý již z názvu. Porézní membrána je nepropustná látka, která má v sobě miniaturní dírky. Dírky jsou tak malinkaté, že přes ně neprojde kapka vody. Ale aby vám nevznikala voda z vnitřní strany, tak jsou dostatečně velké na to, aby jimi prošla pára. Tyto dírky jsou přibližně 1000x menší než kapka vody. Porézní membrána není strečová. Proč? Protože kdyby byla tato membrána strečová, tak byste dírky zvětšovaly a smrkávaly.

Neporézní membrána nemá v sobě žádné dírky a funguje na jiném principu. Neporézní membrána pracuje na molekulární úrovni, což znamená, že z vnější strany nepřijme tekutinu a z vnitřní strany vsákne vlhkost (pot) a pošle ji ven. Svým způsobem to funguje podobně jako vlna, nebo hubka na nádoby. Zdůrazním ještě jednou „svým způsobem“. Píši to jen pro představu. Porézní membrána je husté síto a neporézní membrána jako houba na nádobí. Výhoda neporézní membrány je ta, že je strečová. Neporézní membrána má tu výhodu, že je schopná do určité míry propouštět i vodu v tekutém stavu.

Výrobců membrán není ve světě mnoho a častokrát si výrobci oblečení kupují již hotovou membránu. Na tu dají jen své logo. Mnohdy jsou membrány stejné a rozdíl je jen v logu. Jindy na vývoji své membrány spolupracuje značka s výrobcem. A jsou originální membrány, kam si výrobce své logo nemůže dát.

 

Gore-Tex

Membránu, kterou zná každý, je Gore-tex. Někdo řekne, že koupí jen Gore-tex, jiný, že je to předražené a že mu stačí bunda z Lídlu. Oba mohou mít pravdu. Gore-tex je porézní membrána. Je to inovátor a důvod této ceny je prostý. Vývoj membrány není levná záležitost. Stejně tak ani výroba. Že se platí za značka? Do jisté míry ano. Ale znáte jinou membránu, která by měla doživotní garanci nepromokavosti, než je Gore-tex Pro? Já taky ne a pokud o jiné víte, napište nám a rádi sdělíme tuhle informaci všem. Gore-tex však vyrábí jen nalaminovanou membránu na látku. Výrobci si kupují tedy tyto látky, ze kterých šijí své produkty. Proto má Gore kritéria pro výrobce oblečení, aby vůbec mohl používat tuto membránu. To však neznamená, že každý, kdo má Gore, tak má nejlepší oblečení. Jsou rozdíly a mnohdy jsou tyto rozdíly nemalé. Vždy doporučuji brát membránu jako jeden z parametru a neřídit se jim jako jediným parametrem. Gore-tex vyrábí více druhů membrán a každá membrána má jiné parametry a hodí se na jinou aktivitu. Má odolnější membrány, extrémně prodyšné membrány i lehké membrány. Tuto membránu naleznete například u značky Montain Equipment. Proč? Mountain equipment používá i jiné membrány, ale chtěli i membránu, která bude do těch nejextrémnějších horolezeckých podmínek.

 DSC3764

 

Dermizax

Dermizax je neporézní membrána, kterou vyrábí japonská firma Toray. Patři k předním výrobcům a také to jde vidět na značkách, které tuto membránu používají. Podobně jako Gore-tex, tak má i Toray podmínky, kdy a za jakých podmínek může výrobce oblečení používat jejich membránu. Opět je několik druhů membrány, ale každá je neporézní a strečová. Tato membrána je například u značky Ortovox. Proč? Ortovox chtěl strečovou membránu do které by šla zaplést vlna. Spolu s vysokou kvalitou tento požadavek zvládla splnit membrána Dermizax. Gore-tex je taktéž kvalitní membrána, ale rozdíl je v tom, že vlna by ucpala póry a zhoršila prodyšnost porézní membrány. Není to tedy o kvalitě membrány, ale o kompatibilitě s dalšími materiály.

 DSC3775

 

Drilite

Třetí membrána, o které se zmíním, je Drilite. Jedná se o neporézní membránu, kterou vyvíjí Mountain equipment. Na základě svých zkušeností se podílejí na vývoji a nechají si vyrobit membránu přímo jen a pro vlastní výrobu. Tuto membránu přizpůsobili horským podmínkám, vyšší zátěži a míře aktivity. Velký důraz je přitom brán na prodyšnost. Jak už bývá zvykem u Mountain equipmentu, tak i na garanci kvality. Proto všechny hodnoty, které udává Mountain equipment jsou minimální a častokrát i vyšší.

 DSC3788

 

Parametry

Asi víte, že čím vyšší je hodnota vodního sloupce, tím lépe. Ale jak se měří a co znamená? Nejprve si řekněme, jak se měří hodnota vodního sloupce. V podstatě název hodnoty značí i systém měření. Na látku se položí válec, který se plní vodou. Na válci je stupnice v milimetrech. Teoreticky je jedno, jaký má válec průměr, protože centimetr je vždy centimetr. Ale čím užší je válec, tím lepší výsledky jsou. Jednotka „mm“ určuje hladinu vody v tomto válci. Prakticky jde především o tlak, který působí na látku a kdy začne membrána prosakovat. Například, když si kleknete do mokré trávy, působíte na koleno tlakem přibližně 12.000 mm. A teď s pravdou ven. Přesně takto se to neměří. Místo vody je vyvíjen na látku tlak o této síle. Ale výsledky jsou stejné. V podstatě voda se jen zatíží, vytvoří tlak. Zařízení takto může být menší a je možné testovatal rychleji, více a lépe. Přece jen si zkuste představit budovu, ze které trčí 40 m válec s vodou a jak ho někdo dolívá. Má vaše membrána dostatečný vodní sloupec? Stejně tak i ramenní popruhy batohu tlačí konstantně na ramena. Když začne pršet a budete mít nízký vodní sloupec, může vám voda na ramenou protéct.

Prodyšnost nebo paropropustnost je hodnota, která určuje, jak rychle zvládne oblečení odvádět vlhkost od vás (pot). Jednotka je g /m2/24h. Tedy kolik gramů vody se přenese na m2 látky za jeden den. Bundu většinou nemáte celý den, ale několik hodin, nezapomeňte přepočíst tuto hodnotu na část dne. Pokud zvolíte bundu s vysokým vodním sloupcem a malou prodyšností, vytvoříte si bazén z vnitřní strany bundy. Nepodceňujte tedy ani prodyšnost.

water column testing directalpine 013

 

Laminace membrán

2L neboli dvouvrstvá laminace. Nejedná se o dvě membrány ve dvou vrstvách, jak se mnohdy plete. Ale o materiál, který tvoří dvě vrstvy. Vnější vrstvu tvoří látka, která chrání membránu před poškozením. Vnitřní vrstvu pak samotná membrána. 2L membrába se používá u levnějších produktů, kde se často používá přídavná síťovina z vnitřní strany. 2L membrána je použita i u zimních bund. Zde membránu kryje tepelně izolační materiál, jako je vlna, peří, nebo syntetika. Výhodou je nízká hmotnost a cena.

2.5L - dva a půl vrstvá laminace. Základ tvoří opět dvouvrstvý materiál. Z vnitřní strany je navíc nástřik, nebo jiná úprava k mechanické ochraně vrstvy s membránou.Vzhledem k tomu, že nástřik není plnohodnotnou třetí vrstvou, je tento materiál nazván 2,5L materiálem. Používá se často u záložních a lehkých bund. Materiál se vyznačuje lehkostí, je tenký a dobře sbalitelný.

3L membrány jsou ty nejodolnější. Materiál tvoří tři vrstvy - samotnou membránou a z obou stran nalaminovanou látkou. Takto vytvořený materiál je nejodolnější. Membránu chrání tkanina z vnitřní i z vnější strany. Mechanická odolnost proti prodření je velmi vysoká. Proto tato laminace bývá použita u oblečení do nejnáročnějších podmínek. Na druhou stranu má 3L materiál vyšší hmotnost a cenu.

 DSC3804

 

Potřebné vylepšení membrány

Kromě membrány a její laminace sledujte, zda má oblečení podlepené švy, případně jak širokou páskou. Bez podlepení bude bunda protékat právě přes švy. Také sledujte, jaké bylo použité šití. Ale tady se dostávámé už k jiné části než jsou membrány a to si řekneme jinde.

DWR (Durable Water Repellent, tedy dlouhodobě vodoodpudivý) úprava je u všech membránových věcí. Bez této úpravy by nebyly produkty tak odolné. Membrána nepropouští (do určité míry) vodu, DWR navíc vodu odpuzuje. Na bundě to poznáte tak, že se tvoří kapky, které se do látky nevpíjí, ale stečou po oblečení. Tyto dvě věci k sobě jednoduše patří. I o membránové oblečení je však potřeba se náležitě starat. V potu obsažená sůl je velmi agresivní. Ta rozežírá membránu a také zanáší membránu, která pak nemá schopnost dýchat. Veškeré oblečení je potřeba udržovat - nenechávat v batohu, ve vlhku a pod. Při praní postupujte dle pokynů výrobce. K praní zvolte výhradně prostředek určený pro membránové oblečení. K dispozici jsou jak prací, tak i impregnující prostředky.

To, jak funguje DWR by bylo lepší namalovat a možná to i jednou namaluji. Ale nyní si řekneme, jak poznáme, že nefunguje a jak ho obnovit. Pokud se vám na bundě přestanou dělat vodní kuličky a bunda začne vsakovat vodu do sebe takřka hned, je narušené DWR úprava. První varianta je po vyprání a usušení vzít bundu a přežehlit ji přes vlhkou látku. Tím obnovíte chemickou vazbu a správně nabijete póly DWR úpravy (jak jsem psal, jednou vám to namaluji). Někdy je už tak poškozená DWR, že nestačí jen přežehlení. Pak doporučuji použít některý z impregnačních prostředků dle vaší volby.

Uff, trošku vyčerpávající a víc technický článek. Snad byl i srozumitelný a neztratili jste se. Pokud máte nějaké dotazy, určitě nám Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Odpovíme a možná to bude podnět k úpravě článku nebo k vytvoření nového článku.

 

Přečtěte si také o tom, jak správně vrstvit oblečení.

 

Můžete nás také sledovat na sociálních sítích a dozvědět se o dalším článku mezi prvními.

 

Kontaktní informace

Adresa prodejny:
Osadní 1363/16, Praha 7, 17000

Otevírací doba PRODEJNY:
Pondělí - Pátek

12:00 - 19:00

Telefon/Whatsapp pro stav objednávek/info:
Pondělí - Pátek
9:00 - 17:00
+420 737 794 455

 

 Mail:
info@vodahory.cz

IČO: 11835061
DIČ: CZ11835061

O nás

U nás začínají všechny výlety, výpravy, expedice, ale i plány a sny.

Rádi vám poradíme s výběrem vhodného materiálu a vybavení, který vám pomůže uskutečnit vaše plány.

×
Nabídka E-shopu
Cookies

Abychom Vám mohli zajistit nejlepší možný zážitek z prohlížení tohoto webu, rádi bychom Vás požádali o souhlas s využitím jednotlivých dat pro nás i naše partnery. K Vašim datům se budeme chovat zodpovědně. Kliknutím na tlačítko SOUHLASÍM můžete souhlas udělit.

Nesouhlasím

Nastavení

Níže můžete zvolit, jaké typy cookies můžeme zpracovávat.

Technické cookies

Technické cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování tohoto webu a nelze je tedy vypnout.
Zobrazit více informacíBez tohoto typu cookies by web nebylo možné správně využívat. Jedná se zejména o pomocné hodnoty znázorňující Vaše volby, nastavení a zobrazení jednotlivých prvků.
Skrýt více informací

Analytické cookies

Analytické cookies nám pomáhají se neustále zlepšovat.
Zobrazit více informacíTento typ cookies slouží např. k analýze návštěv, výkonu webu nebo reklamních kampaní. Získaná data nejsme schopni spojit s konkrétním uživatelem a jsou tedy zpracovávány hromadně na úrovni obecné statistiky.
Skrýt více informací

Marketingové cookies

Marketingové cookies používáme my a naši partneři, abychom Vám mohli nabídnout relevantní obsah.
Zobrazit více informacíPomocí marketingových cookies Vám můžeme zajistit relevantní nabídku. V případě, že tento typ cookies nepovolíte, nezajistíte tak, že se Vám již reklamní sdělení nebudou nabízet, ale nebudou pro Vás nejspíše zajímavá.
Skrýt více informací