Blog
Do zimní (ne)pohody hlavně s dobrým jídlem Lyofood
Na Vánoce jsme jako většina lidí nezůstali v pohodlí domova, ale vydali jsme se na cesty. V tuto dobu je opravdu k nezaplacení někam vyrazit, protože většina turistů je doma u stromečku ;-) Našim cílem byla pro tentokrát Makedonie, pohoří Šar Planina, cíl - Titův vrch. Přechod jsme absolvovali „na těžko“.
Jelikož jsme se přesouvali letecky, snaha o co nejúspornější sbalení byla znát. Na místě jsme kupovali pouze plynovou zimní bombu.
Ale k tomu hlavnímu – jídlu: Vybavili jsme se dehydratovanou stravou od polské rodinné firmy Lyofood. Tohle jídlo mě hodně zaujalo už minulý rok na zimním přechodu ukrajinských polonin. Tam jsme s sebou brali dehydratovaná jídla různých značek a Lyofood chutí jednoznačně zvítězila a převýšila všechny ostatní.
Technologie výroby
Hodně sympatická na tomto výrobci je pro mě absence konzervačních látek a záruka 100% čerstvých potravin, které pochází z rodinné farmy. Tyto potraviny jsou používány k výrobě Lyofood jídel.
Hotová jídla jsou dále upravována procesem vymrazování tzv. lyofilizací, která zaručuje zachování vysoké výživové hodnoty.
![]() | LYOFOOD - expediční jídlo |
Hmotnost a výživová hodnota
Měli jsme s sebou různé druhy jednoporcí (všechny údaje dále se budou týkat této velikosti balení), každé balení má jinou hmotnost – např.: 77g, 95 g, 113 g. Výživové hodnoty jednotlivých balení jsou taky různé, takže se dá vybírat i podle toho. Pokud se budeme bavit o hmotnosti, na kterou se v dnešní době hodně hraje, tak ta je v porovnání s ostatními výrobci minimální – tedy ideál pro cestování. Hlavně v zimních podmínkách, kdy se snažíte ušetřit každý gram. Při srovnání s totožným jídlem (např. hověží stroganoff) od výrobce Travellunch je Lyofood o 12 g lehčí, výživová hodnota je 50 kcal vyšší. Jasné, jen 12 g váhy - to nic není, ale ono se to nasčítá, když se člověk zamyslí nad každou věcí, kterou s sebou do hor bere. Stejně, u mě vítězí chuť, nižší váhu beru jako bonus :-)
Příprava
Všechna jídla jsou zabalena v hliníkovém obalu, které jídlo chrání před teplotou a vlhkostí. Příprava není vůbec složitá, je totožná jako u jakéhokoliv jiného dehydratovaného jídla. Otevřeme, zalijeme horkou vodou, zamícháme, počkáme 10 minut, zamícháme a můžeme jíst.
Jediné, co mě hodně pobavilo, bylo: „nalijte 293 ml horké, nebo vařící vody...“ u jiného druhu jídla bylo zase 275 ml vody. Těžko odhadnout, zda jsme nalili 293 ml nebo kdoví kolik vůbec, ale konzistence byla dle oka dobrá a chuť taky.
O správné množství vody k zalití a redehydraci jídla se postará modrá ryska na vnější straně pytlíku. Není tedy potřeba nosit s sebou odměrku a odměřovat každý mililitr :-)
V praxi se mi osvědčilo zalít jídlo o něco menším množství vody než je potřeba, nechat odstatá a až následně dolít do požadované hustoty jídla. Stejným způsobem, tedy zalitím horkou vodou lze "ohřát" nedojezený zbytek jídla.
Dušené vepřové s kroupami?! Konečně nový druh jídla.
Hurá!! Konečně někdo vymyslel jiné příchutě, než nudle s něčím nebo kaši s masem. Né, že by se na tom nedalo přežít, ale ono to všechno chutná tak nějak stejně. Samozřejmě, že i Lyofood má pro klasiky taky boloňské špagety nebo guláš ....
Z těch méně tradičních mě osobně zaujalo nejvíce dušené vepřové s kroupami. Chutné a dobré zpestření jídelníčku. Neobvyklá příchuť je třeba vepřové na kopru s bramborami, ale můžete zkusit i tradiční polské jídlo ze zelí a masa Bigos nebo hodně netradiční Curry s kopřivou (vymyšlené jedním z nejznámějších světových horolezců Seanem Villanuevaem).
Hladovějším jedincům bych pak doporučila pořizovat rovnou dvojporci, jak jsou zvyklí i od jiných výrobců.
Něco sladkého?
A pro labužníky něco sladkého na závěr? Pokud máte rádi ovoce, můžete si s sebou zabalit třeba jahody. Složení – 100% jahody. Můžete je jíst suché, přidat vodu – změní se na opravdové jahody (ta chuť mě opravdu překvapila) nebo mléko (alternativa do hor – sušené mléko + voda), na snídani nebo jako dezert. Nebo, jak uvádí výrobce – do prosecca, pokud je budete mít náhodou při ruce :-D
![]() | TIP - Sáček s jídlem po zalití horkou vodou vlož do spacáku. Nejen že jídlo neschládne, ale hlavně se výborně prohřeje spacák ;-) |
- Nabídka dehydrovaného jídla LyoFood
![]() | Autorka textu: Lucie Řehořková, cestovatelka, turistka, cyklistka, dobrodruh. Překladatelka a tlumočnice, průvodkyně v outdoorové cestovce a znalkyně nejen dobrého vína. |